Hae sivustolta

Azure / Lukuaika 2 min

Reserved Instancet Azuressa – kannattaako vaihtaa? 

Kannattaa. Tee Reserved Instanceja heti kun testivaihe loppuu ja käyttö alkaa.  

Olli-Pekka Paljakka

Mitä Reserved Instancet ovat:

Reserved Instance on Azure-tilaus, joka sitoo ostajan vuodeksi tai kolmeksi resurssin käyttöön, alentaen kokonaishintaa. Se on tyypillisesti palvelin, mutta muutakin voi varata. Varaava Azure-tilaus kannattaa aina kun palvelin on siirretty tuotantoon, ja sen käyttöä jatketaan toistaiseksi, vaikkei tiedettäisikään kuinka kauan.

Kannattaa ajatella, että kyseessä on lupaus kapasiteetista joka aiotaan ostaa, ja jota vasten Microsoft alentaa hintaa. Reserved Instance ei vahvasti sido käyttäjää “omistamaan” resursseja.

Tarkemmin:

Alennus

Muistetaan, että Azuressa Windows-palvelimet sisältävät lisensoinnin kustannukset. Vaikka laskulla on lopulta kokonaishinta, taustalla maksetaan laskenta-ajasta sekä lisensseistä. Reserved Instance alentaa palvelinraudan hinnan osaa, mutta ei vaikuta lisensointiin. Tämä näkyy laskuerittelylläkin, kaikilla osioilla on omat rivinsä. Säästöt ovat palvelimesta riippuen isot, yleensä 10-40%.

Azure-laskurissa on hintavaihtoehdot jatkuvalle käytölle, vuoden ja kolmen varauksille. Pohjalla on linkkejä, joiden takaa näet mitä kaikkea voi varata.

Tilaaminen

Varauksen saa tehtyä Azure-portaalissa kun ostaa Microsoftilta suoraan. Kumppanilta ostettaessa varaus pyydetään toimittajalta tai k.o. portaalista – ja kuluvan vuoden aikana pitäisi onnistua kaikilta suoraan. Microsoft tuo Cloud Solution Provider (CSP) -ohjelmaan uuden tilaustuotteen, joka antaa enemmän hallintaa ja läpinäkyvyyttä kustannuksiin.

Varauksen maksuväli päätetään tilattaessa. Oletuksena maksu tapahtuu vuodeksi ennakkoon. Vaihtoehtoina tilaukselle on kolmen vuoden kertamaksu.

Alkuvuoden parannuksien myötä laskuväliksi voi valita myös kuukausittaisen laskutuksen. Voit siis ottaa vuoden hinnan, jakaa kahdellatoista ja maksaa paloissa – ja tämän takia Reserved Instancet sopivat suurimmalle osalle Azure-asiakkaista, joilla on palvelimia.

Varauksen voi vaihtaa isommaksi. Maksettu, mutta käyttämätön osa varauksesta alentaa uuden varauksen hintaa. Azure-portaali kertoo mihin konetyyppiin varauksen voi vaihtaa – noin yleistäen tehoa saa lisää, mutta konetyypistä toiseen ei pääse vaihtamalla. Eli D-sarjan sisällä skaalaaminen onnistuu, D-palvelimesta N-sarjaan ei niinkään. Skaalaamalla varausta ei hävitä rahaa.

Peruutuksetkin sallitaan. Tällöin Microsoft hyvittää käyttämättömän osan, vähentäen yhden kuukauden sakkomaksuna. Peruutuksissa on tärkeä huomata, että vuosittainen maksimihyvitys on $50.000.

Asteriskejä ja nuansseja

Reserved Instance-tilaukset eivät välitä siitä, mikä tilaus pohjalla on. Ostamiseen on omat ikkunansa, joissa laskutusväli näyttäytyy palvelinvaihtoehtona.

Jos tehdään vuositilaus esimerkiksi SQL-palvelimesta, laskuri antaa yhden kuukausihinnan. Laskuja kuitenkin tulee ensin varauksesta, sitten kuukausittain lisensoinnista ja lopulta muusta käytöstä – eli laskurista ei voi helposti päätellä maksuposteja. SQL-varauksia saa myös palvelimettomille kannoille.

Varauksen voi laajentaa koskemaan kaikkia koneita tilauksella tai tietyssä resurssiryhmässä. Tällöin Reserved Instance antaa alennusta kaikista koneista, jotka mahtuvat tämän sateenvarjon alle. Tämä tuo joustoa koneiden valintaan ja skaalaamiseen, mikä puolestaan vaikeuttaa hieman hinta-arviointia.

Reserved Instance voi myös jäädä käyttämättä. Varaus on tehty, mutta koneita pystytetään vähemmän kuin on varattu = maksettua aikaa menee hukkaan. Tätä ei hyvitetä.

Ja lopuksi, varauksia voi olla useita samaan aikaan, tällöin ne elävät eri sykleissä.

Faktoja ja Microsoftin dokumentaatiota:

Miten alennus lasketaan
SQL:n varaaminen
Tallennustilan varaaminen

Jos haluat jatkaa keskustelua, löydät minut LinkedInistä: https://www.linkedin.com/in/oppaljakka/

Suositut artikkelit

Ilmaisia ämpäreitä tarjolla – pilven hallintamallin tärkeydestä IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Malli IT-kulttuurin muutokseen
Olli-Pekka Paljakka

Olli-Pekka Paljakka


Solution Development Lead olli-pekka.paljakka@onrego.fi +358 45 216 9020

Kaipaatko apua Azuren

Kaipaatko Azure-sparrailukumppania? Haluaisitko kuulla voisitte saada enemmän irti Azuresta, turvallisesti ja kustannustehokkaasti?

Ota yhteyttä, oheisella lomakkeella tai soita 020 7191 430.

Miten näitä tietoja käsitellään? Tutustu tietosuojaselosteeseemme.