Hae sivustolta

azure-omg

Azure OMG – Azure Private Link on täällä!

Azure / Lukuaika 2 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Azure OMG on katsaus Microsoft Azuressa tapahtuviin muutoksiin ja kehitykseen. Koostamme katsaukseen ajankohtaisia aiheita, jotka saavat Onregon pilviarkkitehdit ja pilviasiantuntijat haukkomaan henkeään.

Koronan myötä pilvipalveluiden ja -alustojen käyttö sekä kulutus on kasvanut räjähdysmäisesti. Etätyöstä on tullut uusi normi ja tämä tietenkin tarkoittaa pilven kannalta suurta kuormitusta. Alun Teams-kangistelusta ja Azure-kapasiteettivajeesta on pitkälti selvitty. Taustalla Microsoft avaa uuden palvelinkeskuksen Uuteen Seelantiin, aikaisemman Norjan lisäksi.

Pilven ja Azuren näkökulmasta etenkin kaksi teemaa on kovasti tapetilla: kulujen optimointi ja tietoturva.

Tässä katsauksessa annamme muutaman helpon vinkin Azure-kulutuksen optimointiin sekä nostamme esille kolme tuoretta palvelua, jotka liittyvät edellä mainittuihin teemoihin: Azure Spot Virtual Machines, Azure Ultra Disk Storage ja Azure Private Link.

Tarkista konetyypit säännöllisesti

Pay as you go. Azuren ja julkipilven hinnoittelu perustuu kulutukseen. Mutta onko kapasiteetti todella käytön mukaista; käytätkö työkuormien ajoon turhan raskaita virtuaalikoneita?

Yksi helppo kustannusoptimoinnin toimenpide, jolla säästät parhaimmillaan tuhansia euroja vuodessa, on säännöllisesti seurata mitä konetyyppejä ja milloin ajat Azure-ympäristössäsi.

Turhista koneista ei kannata maksaa, ja kaikkiin työkuormiin et tarvitse nopeinta konetta. Eli tarkasta säännöllisesti konetyypit ja vaihda tarvittaessa kevyempiin.

Ylipäätään kannattaa miettiä konetyyppejä työkuormien luonteen mukaan: vaatiiko ajo jatkuvaa CPU-kapasiteettia vai onko ajo luonteeltaan purskemainen?

Azure Private Link

Azure Private Link julkistettiin 2019 Ignitessa. Kysesssä on palvelu, jolla pääsee eroon julkisista endpointeista. Tätä on odotettu.

Azure Private Link mahdollistaa turvallisen yhteyden Azure PaaS -palveluihin. Tällaisia PaaS-palveluita ovat esimerkiksi Azure Storage, MySQL Databases ja Azure SQL Database.

Sovellukset voivat keskustella Azure PaaS-palveluiden kanssa yksityisen endpointin kautta, tiedonsiirto ei tapahdu julkisen internetin yli. Azure Private Link hyödyntää suoraan Microsoftin backbone-infrastruktuuria.

Nyt viimeinkin esimerkiksi sovellusten taustalla pyörivät tietokannat saadaan turvaan yksityisen endpointin taakse.

Älä maksa turhasta CPU-kapasiteetista: Azure B-Series burstable

Jos sinulla on työkuormia, jotka eivät vaadi CPU:n täysiä tehoja jatkuvalla syötöllä, kannattaa harkita Azure B-Series burstable -virtuaalikoneita. Ne sopivat hyvin esimerkiksi webbipalvelimien, säännöllisesti tapahtuvien tasta-ajojen ja kehitysympäristöjen ajoon sekä ylipäätään työkuormiin, jotka ovat luonteeltaan purskemaisia.

B-Series koneiden perusajatus on, että kun et aja konetta täysillä tehoilla, säästät CPU-kapasiteettia, jota voit myöhemmin hyödyntää kun tarvitset enemmän tehoja kuormapiikkien kohdalla. Fiksusti käytettynä säästät rahaa etkä maksa turhasta CPU-kapasiteetista. B-sarjan palvelimet edustavat kustannusten kevyintä päätä.

Azuren käyttämätön kapasiteetti alennettuun hintaan: Azure Spot Virtual Machines

AWS-puolella on jo aiemmin hyödynnetty ns. spotti-virtuaalikoneita, jotka oikein käytettynä mahdollistavat erittäin kustannustehokkaita ajoja.

Nyt tämä loistava ominaisuus löytyy myös Azuren puolelta eli Azure Spot Virtual Machines. Niiden avulla pääset kiinni Azuren käyttämättömiin resursseihin alennetuilla hinnoilla. Mutta, jos ja kun Azure tarvitsee lisäkapasiteettia tai resurssien uudelleenallokointia, nämä spotti-virtuaalikoneet voidaan Microsoftin termein ’häätää’ pois.

Eli Microsoft ikään kuin antaa lainaksi kapasiteettia suopeaan hintaan, mutta tarvittaessa vetää nämä lainat takaisin.

Miten näitä sitten kannattaa hyödyntää? On toki selvää, että näitä koneita ei kannata käyttää kriittisen työkuormien ajamiseen. Erityisen hyvin spottikoneet sopivat esimerkiksi testausympäristöjen ajamiseen.

Pilvisiirtymä ei jää enää latenssivaatimusten hampaisiin: Azure Ultra Disk Storage

Yksi syy miksi jotkin organisaatiot eivät siirrä palveluitaan pilveen on ollut nimenomaan erittäin matalat latenssivaatimukset. Pilven tallennus on jäänyt kakkoseksi on-premin levyjen tallennusnopeudelle.

Azure Ultra Disk Storage muuttaa asian. Kyseessä on natiivi jaettu levy, jota useammat virtuaalikoneet voivat hyödyntää samanaikaisesti. Ultra Disk Storage tarjoaa kovia tehoja alle millisekunnin latenssilla ja sopii erinomaisesti virtuaalikoneille, jotka ajavat liiketoimintakriittisiä työkuormia.

Ultra Disk Storage on hyödyllinen palvelu esimerkiksi migraatioiden kohdalla.


Haluatko saada Azure OMG -katsauksen suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme tästä.

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?