Hae sivustolta

Pilvi on enemmän kuin muiden ihmisten koneita!

Cloud Insights / Lukuaika < 1 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Kun tulee puhe pilvestä näsäviisaimmat jaksavat muistuttaa, että pilvi on vain perinteistä konesalia uudella hypetyksellä. Tässä on tietenkin pieni totuuden jyvä, tosin joskus hypetykselläkin on syynsä.

Moni henkilö edelleen mielii pilven siksi samaksi iänikuiseksi palvelinvirtualisoinniksi jota kaikki tarjoavat, ehkä lisättynä hienolla web-hallinnalla. Totuus on kuitenkin hieman monimutkaisempaa ja mitä Azureen tulee, palvelinvirtualisointi, tallennustila ja verkot eli Infrastructure as a Service (IaaS) on vain pieni osa koko tarjonnasta.

Palvelin on kuitenkin pelkkä alusta, ja usein tärkeämpää on mitä sen päältä löytyy. Sovelluksien alustasta pilvessä puhutaan Platform as a Servicenä (PaaS) ja tästä hyvä esimerkki on Web App. Tässä palvelussa alusta tulee tarjottuna, joten keskityt vain julkaisemaan sovelluksen ja se kuuluisa ”Joku Muu™” hoitaa alustan.

Yksinkertaisin esimerkki palvelusta ilman alustahuolia on Funktio, joka voi olla pieni koodinpätkä, jota ajamalla voit suorittaa haluamasi tehtävän pilvessä. SQL tietokanta on toinen mainio esimerkki siitä, miten palvelu voidaan ottaa käyttöön ja ei tarvitse välittää miten alusta toimii ja data on käytettävissä mistä vain.

Data on jatkuvasti tärkeämpää ja sen hyödyntäminen vielä tärkeämpää. Azuressa tähän voi käyttää muun muassa tämän hetken kuuminta hittiä eli Internet of Thing:ä (IoT). Pilvi kykenee yhdistymään miljooniin laitteisiin ja keräämään niistä miljardeja palasia dataa joita voi käsitellä, analysoida ja esittää lukemattomilla tavoilla.

Pilven ehkä merkittävin palvelu on Azure Active Directory. Azure AD nivoo lähes kaikki pilven palvelut yhteen. Se sallii helposti identiteetin käyttämisenä tuhansissa sovelluksissa, tuo merkittäviä tietoturvaominaisuuksia käyttöön, auttaa helpottamaan ylläpitoa sekä siihen voi yhdistää oman yrityksen Active Directoryn, jotta kaikki palvelut ovat helposti käytettävissä.

Hyvä resurssi kertomaan enemmän palveluista on https://azure.microsoft.com/en-us/services/. Sivustolla löytyy Azuren palvelut sekä kaikista helpot linkit kuvauksiin, hintoihin ja ohjeisiin.

Tämä pintaraapaisu Azureen oletettavasti osoitti, että ominaisuuksia on paljon enemmän mitä voisi kuvitella ja pilvi ei ole todellakaan vain perinteisiä konesalipalveluita. Se on kokoelma palveluita, joiden avulla yrityksessä voidaan ajatella uudelleen, miten asiat kannattaa tulevaisuudessa tehdä.

Jos haluaisit selvittää mitä pilvellä on sinulle annettavaa niin Onregon konsultit voivat kertoa kaikista näistä sekä pilvitransformaatiosta lisää, ota yhteyttä!

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?