Hae sivustolta

Miten ostat Azurea?

Cloud Insights / Lukuaika 3 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Toisille vastaus otsikon kysymykseen on täysin selvä, toisille ei. Moni varmasti tietää, että kun surffaa osoitteeseen azure.com ja syöttää luottokortin palveluun niin pian Azuren palvelut ovat käytössä.

Mutta, ostamisen malleja on enemmän kuin yksi. Näihin malleihin pureudun tässä tekstissä.

Azuren hinnoittelusta yleisesti

Azuren kustannukset perustuvat pay-as-you-go -malliin eli maksat vain palveluiden käytöstä. Tämä on tietenkin pilviteknologian peruslupaus eli et käytä aikaasi ja rahaasi palveluita pyörittävien konesalien ylläpitoon.

Tärkeää on edelleen muistaa, että pilveen siirtyminen ei automaattisesti ole halvempaa kuin palveluiden tuottaminen omasta konesalista. Suurimmat yllätykset syntyvät yleensä siitä, että ei oikeasti ymmärretä pilvialustojen ja pilvipalveluiden kulurakenteita. Toinen syy on se, että omasta organisaatiosta puuttuu riittävä pilviosaaminen, jota tarvitaan kustannusten ja kulutusten optimointiin.

Oikein toteutettu ja optimoitu pilvi on kustannustehokas.

Jos haluat nähdä ihan euron merkkejä hinnoittelusta, Azuren hinnoittelutyökalu on erinomainen. Sanottakoon tosin, että sen oikea käyttö vaatii pilviteknologian ymmärrystä.

Osta Azurea ilmaiseksi!

Kyllä, saat Azuresta maistiaisen täysin ilmaiseksi. Microsoft tarjoaa alustan käyttöösi täysin ilmaiseksi 12 kuukauden ajaksi ja lisäksi saat ilmaista käyttökrediittiä 170 euroa 30 päivän ajaksi.

Käyttökrediitillä pääset testamaan mitä tahansa Azuren palvelua. Pienen osan palveluista saa vuodenkin jälkeen ilmaiseksi.

Kun menet osoitteeseen azure.com niin sinut ohjataan tähän oletuksena. Kokeilujakso vaatii luottokortin syöttämisen palveluun, mutta kortilta ei veloiteta tässä vaiheessa mitään. Maksu krediittien jälkeen alkaa vain, jos annat siihen selkeän suostumuksen.

Tämä on oivallinen tapa tutustua Azureen ja kokea esimerkiksi, kuinka suoraviivaista virtuaalikoneen provisiointi on. Jos Azure ei ole tuttu entuudestaan, niin tämä on oikein fiksu vaihtoehto tutustua aiheeseen.

Osta Azurea luottokortilla

Kun haluat täyden Azure-kokemuksen, voit luottokortillasi ostaa mitä vaan Azuren palveluita aina luottolimiittiisi saakka.  Tämä on tyypillistä pk-yrityksille, eritoten jos organisaation sisäiset luottokorttikäytännöt ovat suhteelliseen vapaat.

Tämä hankintamalli tulee vähän väliä vastaan myös isompien yritysten kohdalla. Pahimmillaan näkee myös sitä, että yhden organisaation sisällä on useilla eri luottokorteilla tehtyjä Azure-hankintoja. Tällaisissa tapauksissa Azure-kulujen jyvittäminen, seuranta ja ennustettavuus ovat erittäin haastavia.

Jos sovellat luottokorttia Azure-hankintoihin, huomioi myös luottokortin korot sekä kirjanpidolliset kustannukset. Luottokorttilasku ei myöskään ole ALV-eritelty, eikä siten verovähennyskelpoinen.

Huomioi myös, että kun luottokorttisi limiitti loppuu, palvelut pysähtyvät. Jos maksat samalla kortilla myös firman pikkujouluja, niin tähän sisältyy melkoinen riski.

Yksi asia mitä oikeasti kannattaa miettiä on millaista teknistä tukea kaipaat hankintojen rinnalle.  Jokaisen mallin mukana tulee oma kanava.

Toinen huomioitava asia liittyy tukipalveluihin. Subscription management -tiketit eli tilauksen hallintaa koskevat tukipyynnöt kuuluvat kaikkiin Azure-tilauksiin. Tämä ei kuitenkaan sisällä teknistä tukea. Sen joudut hankkimaan erikseen joko Microsoftilta tai osaavalta Azure-kumppanilta.

Osta reilusti Azurea EA-sopimuksella

Jos organisaatiossasi on 500+ täysipäiväistä työntekijää ja ostat Microsoftilta lisenssejä, voit solmia Enterprise Agreement -sopimuksen. EA-sopimus kattaa kaikki Microsoft-lisenssihankinnat, mukaan lukien Azuren.

Kun teet EA-sopimusta, Microsoft arvioi kanssasi Azure-kulutuksen vuoden osalta. Sopimuksen alkaessa maksat tähän arvioon perustuvan ennakkomaksun. Vuoden lopussa saat Microsoftilta tasauslaskun, joka perustuu vuoden aikana tehtyihin hankintoihin ja kulutukseen.

EA-sopimukset tehdään aina kolmen vuoden jaksoissa, eli sinun täytyy sitoutua Microsoftin palveluihin vähintään kolmeksi vuodeksi. EA-sopimukselle lisätään tyypillisesti erillinen tekninen tukipalvelu.

Osta Azurea CSP-kumppanilta

Azure kannattaa ostaa Microsoftin CSP-kumppanilta (Cloud Solution Provider) kuukausilaskutuksella. CSP-kumppanit tuovat tyypillisesti osaksi hankintaa palvelukerroksen, joka sisältää esimerkiksi teknisen tuen. Eli kyse ei ole yleensä pelkästä hankinnasta vaan ostettavasta palvelusta.

Meidän pilvikapasiteettipalveluumme kuuluu esimerkiksi tuki, konsultointi, optimointi ja itsepalveluportaali, josta voit suoraan hallinnoida omia tilauksiasi. Lisäksi palvelumme taustalta löytyy Microsoft Premier Support for Partners -tukisopimus, joka tarkoittaa tiukkaa vasteaikaa ja yhteyttä Microsoftin omiin asiantuntijoihin. Me autamme sinua toki aina ensin, mutta jos vian selvitys pitää eskaloida Microsoftille, Premier-tuen käyttö ei aiheuta lisäkustannuksia.

CSP-mallin suurimmat edut luottokorttiin verrattuna ovat alv-eritelty kuukausikohtainen lasku sekä tekninen tuki ja konsultointi. Verrattuna EA-sopimukseen CSP on huomattavasti joustavampi ja helpommin skaalautuva. Palveluvalikoima on sama.

Minkä valitset?

Jos organisaatiossasi on alle 500 Microsoftin palveluiden käyttäjää, EA-sopimus on luonnollisesti poissuljettu. Jos taas mietit EA-sopimuksen ja CSP-mallin välillä, mieti kuinka paljon joustavuutta kaipaat hankintamallilta.

Luottokortilla pääsee hyvin liikenteeseen, mutta jos ja kun tavoittelet hyötyä julkipilvestä CSP-malli on kattavampi.

Yksi asia mitä oikeasti kannattaa miettiä on millaista teknistä tukea kaipaat hankintojen rinnalle.  Jokaisen mallin mukana tulee oma kanava.

Webinaarissamme ”Microsoft 365:n ja Azuren kustannukset kuriin” käymme myös läpi näitä eri hankkimismalleja sekä kerromme vinkkejä kustannusten optimointiin.

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?
Microsoft Azure asiantuntemusta

Pilvivalmennuksen avulla noviisista natiiviksi

Pilvivalmennus on IT-alan ammattilaisille suunnattu valmennusohjelma, jossa käymme läpi kaikki tärkeimmät julkisen pilven käyttöönottoon ja hallintaan liittyvät käsitteet käytännön harjoitusten avulla.

Tutustu Pilvivalmennukseen