Hae sivustolta

Ville Lampinen

Koronakesän jälkeen kohti uusia haasteita

Sponsorointi / Lukuaika 3 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Kotimaisuus ja paikallisesti tuotettu palvelu ovat meille tärkeitä arvoja omassa tekemisessämme. Tuemme suomalaista urheilua ja haluamme auttaa kotimaisia urheilijoita menestymään. Ville Lampinen on kotimainen 400 ja 800 metrin juoksija. Ville kertoi meille miten korona on vaikuttanut urheilijan arkeen sekä mihin sponsoriraha oikeasti menee.

Lähdin viime syksyn harjoituskauteen selvin tavoittein ja valmennustiimiini saatiin uusi jäsen, kun 800m SE-mies Ari Suhonen liittyi mukaan. Pariisin EM-kilpailut olivat 2020- kesän suurin yksittäinen tavoite, mutta koronapandemia esti lopulta EM-kisojen järjestämisen.

Juoksijan budjetti

Yksilöurheilijan kohdalla henkilökohtaisten sponsorien ja muiden tukijoiden tarjoama tuki on elintärkeää. Tässä suhteessa olen ollut hyvässä asemassa, kiitos hienojen yhteistyökumppanien!

Juoksijan budjetista suurin osa kuluu harjoitusleireihin. Kotimaan harjoitusolosuhteet ovat talvella melko heikot ja hyviä juoksumaastoja pitää hakea lämpimimmistä kohteista. Olen itse leireillyt viime vuosina Etelä-Afrikassa ja Portugalissa. Loppuvuodesta 2019 harjoittelin vajaan kuukauden Turkissa ja alkuvuodesta 2020 kolme viikkoa Etelä-Afrikassa. Kevään 2020 Portugalin leiri peruuntui kokonaan.

Leirien lisäksi rahaa kuluu jokapäiväiseen urheilijan elämään. Käyn itse hieronnassa noin kolmen viikon välein ja se mahdollistaa laadukkaan harjoittelun ja ensisijaisesti laadukkaan palautumisen. Kehittymistä tapahtuu paljolti myös levossa, joten laadukas lepo ja monipuolinen ruokavalio ovat erittäin tärkeitä osa-alueita.

Ville Lampinen

Digitaalisuus ja harjoittelun seuranta

Olen harjoitellut “ammattimaisesti” juoksua jo yli vuosikymmenen ajan ja vaikka laji onkin antiikkinen, niin harjoitteluun liittyvissä asioissa on otettu melko suuria harppauksia eteenpäin. Teknologia ja digitaalisuus ovat tänä päivänä erittäin oleellisia työkaluja harjoittelun seuraamisessa ja sen suunnittelussa.

Vielä vuosituhannen alussa harjoituslenkit mitattiin pitkälti ajan perusteella ja joskus jonkun tutun reitin tarkka kilometrimatka oli mahdollisesti tiedossa. Nyt GPS-signaalia odotellaan tyhjällä parkkipaikalla, jotta lenkistä saataisiin mahdollisimman paljon dataa – jota voidaan hyödyntää harjoittelun analysoinnissa ja myöhemmin sen suunnittelussa.

Rannekellosta ja sykemittarista saa jo hyvän määrän dataa arvioitavaksi; keski- ja maksimisykkeet, keskivauhti ja lenkin pituus. Erilaisissa harjoituksissa pyritään juoksemaan eri sykealueilla, jotka kehittävät ääripäitä hapenotosta maksimaaliseen suorituskykyyn. Data on nopeasti ladattavissa tietokoneelle ja älypuhelimelle, josta sen voi lukea ja analysoida.

Koronakesän kisat

Valmistautuminen kesän 2020 kisakauteen oli varmasti erikoisin, mitä tähän asti olen kokenut juoksu-urallani. Kevään aikana suunnitelmat vaihtelivat hurjasti; jossain vaiheessa koko kausi oli perumisuhan alla ja toisaalta muutaman päivän päästä suunniteltiinkin ensimmäisiä kisastartteja.

Ville Lampinen ja Kalevan kisat

Kisakausi lähti hiukan odotettua myöhemmin käyntiin, mutta kokonaisuudessaan kotimaiset kilpailut antoivat hyvän mahdollisuuden tehdä tulosta. GP-kisat saatiin vietyä läpi tiukoin katsojarajoituksin, mutta Turun Kalevan kisoissa katsomossa oli jo hyvin yleisöä!

SM-kisoista tuloksena oli kovan kisan jälkeen miesten 800 metrin hopeamitali ja viides sija ratakierrokselta. SM-mitali maistuu aina, mutta omat tavoitteeni ovat korkeammalla ja tuloksellisesti kesän kisat jättivät toivomisen varaa. Samalla mukaan tarttui kuitenkin rutkasti harjoitusmotivaatiota, ensi kesänä kirkastetaan hopea kullaksi!

Mitä seuraavaksi?

Loppukesää ja syksyä varjosti oikean jalan jalkaterän rasitusmurtuma, minkä vuoksi jokavuotinen Suomi-Ruotsi maaottelu jäi tällä kertaa minulta väliin. Suomen miehet taistelivat Tampereella hyvin ja odotettua tiukempi maaottelu ratkesi Ruotsille vasta viimeisessä lajissa. Ensi vuonna Tukholmassa on tavoitteena ottaa se kauan odotettu maaotteluvoitto!

Ylimenokauden jälkeen syksyn harjoitusjakso käynnistyi nyt lokakuun alussa, jalka on nyt kunnossa ja akut ladattuina. Jalan kanssa toki pitää aloittaa varovaisesti ja siksi ohjelmaan kuuluu normaalia enemmän korvaavaa harjoittelua; uintia ja pyöräilyä. Ulkomaanleirit ovat vallitsevan maailmantilanteen takia kortin alla, joten kotimaastot ja maisemat tulevat tutuiksi seuraavien kuukausien aikana.

Lenkkarit jalkaan ja kilometrejä keräämään!

– Ville Lampinen

Ville Lampinen

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?
Pilvipolku™

Pilvipolku™

On aika modernisoida. Ota Azure ja pilvipalvelut haltuun alan parhaiden käytäntöjen mukaan. Pilvipolku™ auttaa organisaatiotasi kiihdyttämään pilven käyttöönottoa sekä rakentamaan hyvin hallitun ja turvallisen pilvialustan.

Pilvipolku™ - tutustu