Hae sivustolta

Juuso Saranki, Lead Cloud Architect - Onrego

Koodarista pilvimaailman governaattoriksi

Kulttuuri / Lukuaika 3 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Juuso Saranki toimii Onregolla Lead Cloud Architectin roolissa. Tästä kaikesta voi, ainakin osittain, syyttää musiikkia.

– Koodauskipinä syntyi halusta tehdä omia pelejä nuorempana, mutta devauskuviot lähti todella käyntiin vasta kun piti aikanaan rakentaa bändille ensimmäiset verkkosivut. Siitä alkoi tutustuminen sisällönhallintajärjestelmiin, kuten WordPressiin ja Joomlaan, ja pian olikin jo pystyssä oma firma, Juuso kertoo.

Alkuperäinen suunnitelma oli devaajan ura, mutta lopulta infra ja pilvimaailma veivät mukanaan.

– Pilvimaailma kiinnosti heti alusta asti kovasti, ennen kuin sanaa pilvi oli varsinaisesti vielä edes otettu käyttöön. Kun O365 tuli, se oli iso juttu. Tuntui, että tämä on nyt se oikea tie ja se, mihin kehitys on menossa. Ja sitä kautta mukaan tulivat hiljalleen Azure sekä AWS. Ajattelin, että Azure ja AWS tarjosivat parhaan reitin yhdistää työn kautta kertynyt on-premises infra -osaaminen sekä muun muassa musaharrastuksen myötä kertynyt koodausinnostus, Juuso jatkaa.

Lead Cloud Architectin tehtäviin kuuluvat tuotekehitys, ratkaisumallien kehittäminen sekä asiakkaiden konsultointi. Juuso on saanut myös kannettavakseen Onregon ”governaattorin” viitan.

– Noin karkeasti puolet työajasta menee kehitystyöhön ja toinen puolisko kädet savessa asiakasprojektien parissa. Sattumien kautta itselleni on langennut myös niin sanottu “governaattorin” viitta eli teen monille asiakkaille julkisen pilven hallintamalleja. Lisäksi olen mukana erilaisissa migraatio- ja käyttöönottoprojekteissa. Iso osa toimenkuvaa on luonnollisesti myös oman osaamisen jatkuva kehittäminen, Juuso toteaa.

Uuden asiakaskeissin alkaessa arkkitehti pääsee usein ihmettelemään vuosien painolasteja ympäristössä, joka on ollut useamman eri toimijan käsittelyssä. Etenkin on-prem -puolella harvemmin pääsee suunnittelemaan ympäristöjä tyhjästä, mutta pilvipuolella tämä on edelleen mahdollista.

Juuso Saranki, Lead Cloud Architect työssään
Juuso tekee Onregolla tuote- ja ratkaisumallien kehitystä sekä asiakaskonsultointia.

– Kaikkein makeimpia juttuja on kun pääsee miettimään asiakkaan pilviympäristöä ihan tyhjältä pöydältä, Juuso kertoo.

Usein keissit eivät kuitenkaan ole pelkkää pilveä, ja siksi myös pilviarkkitehdin täytyy ymmärtää isompaa kuvaa sekä kokonaisarkkitehtuuria.

– Suurin osa meidänkin asiakkaista elää hybridimaailmassa, täysin pilvinatiiveja asiakkaita ei juurikaan ole, Juuso toteaa.

Automaatioita ja stoner rockia

Juuso on nyt ollut Onregolla kaksi vuotta. Hän arvostaa ketterää toimintaa ja rentoa työkulttuuria sekä tekemisen meininkiä.

– Itse olen aina viihtynyt hieman pienemmissä taloissa, joissa meno on letkeää eikä työympäristö ole liian jäykkä. Onregolla pääsee myös tekemään aidosti siistejä juttuja isoille asiakkaille. Ja mahdollisuudet oman osaamisen kehittämiseen ovat äärimmäisen hyvät, Juuso kertoo.

Pilviteknologia ja pilvialustojen valmiit palvelut kehittyvät hurjaa vauhtia. Pilviarkkitehdin tulee pysyä kartalla koko ajan. Mikä on kuuma peruna tällä hetkellä, mitä pilviarkkitehti suosittelee pilveä hyödyntäville asiakkaille?

– Kannattaa seurata mitä pilvestä löytyy jo valmiiksi ylläpidettyinä palveluina. PaaS-palveluita tulee koko ajan entistä enemmän tarjolle. Esimerkiksi migraatioita ei yleensä kannata lähteä tekemään palvelin kerrallaan vaan mieluummin sovellus kerrallaan jo valmiiksi ylläpidettyihin palveluihin, mikäli kyseessä olevan sovelluksen tarvitsemat komponentit löytyvät jo valmiiksi ylläpidettynä palveluna, Juuso sanoo.

Kartalla pysyminen vaatii jatkuvaa omatoimista opiskelua sekä inspiraation hakemista alan tapahtumista, kuten esimerkiksi Microsoft Ignitesta.

– Tänä vuonna Ignitesta tarttui mukaan monia siistejä juttuja, joista yksi makeimpia oli Azure Arc. Sen avulla pilvihallinta saadaan ulotettua myös on-prem puolelle. Tämä on tosi kova juttu, Juuso toteaa.

Kun puhutaan pilvialustojen tulevaisuudesta ja mielenkiinnon kohteista, Juuso nostaa yhden teeman ylitse muiden.

– Infran automaatioratkaisut kiinnostavat kovasti eli pyritään automatisoimaan kaikki mitä ei ole pakko tehdä käsin. Pilvi tarjoaa tähän monia valmiita työkaluja. Myös erilaisten bisnesprosessien ja arjen työkalujen automaatio on erittäin mielenkiintoinen aihealue, Juuso kertoo.

Pilvimaailman teemat seuraavat myös töiden ulkopuolelle. Infraäijän harrastuksiin kuuluu muun muassa kotiautomaatioprojektit. Ympyrä sulkeutuu kauniisti kun palaamme Juusolle tärkeään aiheeseen eli musiikkiin, josta koko homma lähti liikkeelle.

– Ei sitä seepra kauas raidoistaan pääse. Bändihommat jatkuvat ja toki näin pilvimaailmaa mukaillen soitamme nykyään stoner-rokkia, Juuso naurahtaa.

Suositut artikkelit

IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi? Cloud Badass - Azure-webinaariAzure ja tietoturva – parhaat käytännöt

Liity joukkoomme!

Etsimme jatkuvasti joukkoomme pilviosaajia ja pilviratkaisuista innostuvia konsultteja sekä myyjiä. Katso avoimet paikkamme ja laitahan hakemusta tulemaan!

Katso avoimet paikat