NO_Blogi

Pilvinoviisin opintopäiväkirja, osa 5

Onregon toimintaperiaatteisiin kuuluu henkilöstön jatkuva kehittyminen. Meillä kaikki opiskelevat, kouluttautuvat ja sertifioituvat jatkuvasti.

Työskentelen Onregolla mm. markkinoinnin parissa. Aloitin itse opinnot Julkisen pilven akatemiassa, koska haluan paitsi ymmärtää syvemmin, myös osata käyttää niitä teknologioita, joista päivittäin viestin.

Moduli 5: Tietoturva ja Azure AD

Valitettavasti en päässyt tällä kertaa osallistumaan livenä luennolle – mutta ei hätää. Onrego Learning-portaalissa on tallenne luennosta sekä esitys myös pdf-muodossa. Harjoitukset ja niiden vastauksetkin löytyivät portaalista. Akatemian yksi parhaita puolia on joustava opiskelu, tallennettu luento toimii mainiosti.  Jos lähtee hakemaan kahvia, voi painaa pausea.

Mutta asiaan – osa 5 käsittelee Tietoturvaa ja Azure Active Directorya. Luento alkoi identiteetinhallinnalla. On tärkeää, kuinka käyttäjien identiteetit muodostetaan ja miten niitä ylläpidetään, jotta ne toimivat koko organisaation läpi samoilla säännöillä.

Luento koostui kolmesta oppitunnista ja demoista:

1. Active Directory as a component of Azure

Kävimme läpi Azure Active Directoryn periaatteet ja sen, miten käyttäjiä, ryhmiä ja laitteita siellä hallitaan. Opimme hallitsemaan Azure AD-tenantteja ja ottamaan käyttöön sekä B2B että B2C Azure Active Directoryn.  Demon kautta tarkemmin homma haltuun.

2. Adding on-premises applications to Azure AD

Toinen oppitunti käsitteli on-premise-sovellusten lisäämistä AD:yyn. Eli miten Azure Active Directoryyn integroituihin sovelluksiin päästään käsiksi ja ottamaan RBACin käyttöön (RBAC=Role-based Access Control).

3. Introducing Azure AD Premium

Azure AD Premium sisältää MFA:n, eli monivaiheisen todennuksen. Kolmas oppitunti demonstroi, kuinka Premium-puolella otetaan käyttöön ja hallinnoidaan monivaiheista todennusta sekä parannetaan tietoturvaa.

Olen toki ”käyttänyt” Azure Active Directorya tietämättäni jo vuosia – oli hauska päästä kurkistamaan syvemmälle, kuinka oma päivittäinen käyttäytymiseni konetta naputellessa on rakennettu.

Seuraavassa osiossa hypätäänkin Azuresta Amazoniin!

Tässä blogisarjassa seurataan Onregon pilviteknologianoviisin suoriutumista läpi Julkisen pilven akatemian.

Maija toimii Onregolla mm. markkinoinnin tehtävissä. Hän on aiemmin toiminut myynnin ja markkinoinnin ammattilaisena ja on aina ollut erittäin kiinnostunut teknologian kehityksestä. Opinnot julkisen pilven akatemiassa paitsi vahvistavat omaa osaamista, auttavat jatkossa viestimään paremmin pilvimaailman mullistuksista.

Kiinnostuitko? Pyydä lisätietoja tai hae mukaan!

Onregon toimintaperiaatteisiin kuuluu henkilöstön jatkuva kehittyminen. Meillä kaikki opiskelevat, kouluttautuvat ja sertifioituvat jatkuvasti.

Työskentelen Onregolla mm. markkinoinnin parissa. Aloitin itse opinnot Julkisen pilven akatemiassa, koska haluan paitsi ymmärtää syvemmin, myös osata käyttää niitä teknologioita, joista päivittäin viestin.

Moduli 4: Tallennuskapasiteetti

Mitä opimme seuraavaksi? Johonkihan se data täytyy säilöä. Neljäs osa akatemiaa käsitteli storageja – niiden suunnittelua, implementointia ja hallintaa, hybridi-storageratkaisuja ja Azure CDN.

Ja näitä storagejahan muuten piisaa. On tableja ja blobbeja ja queueuja ja filejä ja diskejä. Kaikille on käyttötarkoituksensa ja paikkansa tallennuskapasiteetin hallinnassa. Ensimmäisessä osioissa kävimme läpi tallennuksen suunnittelua, toisessa käyttöönottoa ja Azure Storagen hallintaa ja kolmannessa Azuren hybridiratkaisuja. Sitten syvennyimmekin StorSimplen saloihin.

Lopuksi kävimme läpi Azure Content Delivery Networkin, jonka avulla pystytään tehostamaan tiedonsiirtoa loppukäyttäjälle.

Kallen demot ja tarinat viihdyttivät läpi luennon ja olemme taas piirun verran viisaampia.

Seuraavaksi vuorossa on Pekan vetämä Tietoturva ja Azure AD – saamme tietomme suojaan!

 

Tässä blogisarjassa seurataan Onregon pilviteknologianoviisin suoriutumista läpi Julkisen pilven akatemian.

Maija toimii Onregolla mm. markkinoinnin tehtävissä. Hän on aiemmin toiminut myynnin ja markkinoinnin ammattilaisena ja on aina ollut erittäin kiinnostunut teknologian kehityksestä. Opinnot julkisen pilven akatemiassa paitsi vahvistavat omaa osaamista, auttavat jatkossa viestimään paremmin pilvimaailman mullistuksista.

Kiinnostuitko? Pyydä lisätietoja tai hae mukaan!

Jaa