Julkinen pilvi digitalisaation mahdollistajana

Kysyin jokin aika sitten mitä yhteistä on Spotifylla, Netflixillä, Uberilla, AirBnB:llä ja Onnibussilla. Tuon kirjoituksen jälkeen on tapahtunut taas paljon. Uutisia satelee sieltä ja täältä, miten eri toimialoilla joko on jo alettu hyödyntämään uutta teknologiaa liiketoiminnassa, tai vähintäänkin aloitettu uusien mahdollisuuksien kartoittaminen. Mm. rahoitus- ja sijoitusalalla koneoppiminen kiinnostaa kovasti. Kaikilla toimialoilla, joilla kerääntyy paljon dataa, on kiinnostusta nopeisiin ja ketteriin tapoihin analysoida dataa ja jalostaa siitä liiketoimintahyötyjä. Käppyröitä ja tulevaisuuden trendiviivoja haluavat kaikki.

Miten pysyä kehityksen kärryillä tai jopa hieman edellä toimialan kehitystä? Järkevin tapa on hyödyntää julkisen pilven palveluita niin paljon kuin mahdollista. Nopeus, ketteryys ja helppous yhdistettynä olemattomiin alkuinvestointeihin ja riskeihin sekä korkeaan tietoturvaan on hyvin houkutteleva yhdistelmä. Julkisilla pilvipalveluilla Microsoft Azurella, Amazon AWS:llä ja Google Cloud Platformilla on suorastaan ällistyttävä kehitysvauhti. Uusia teknologisia mahdollisuuksia liiketoiminnoille syntyy tiuhaan. Ketteryys toteuttaa uusia ratkaisuja tai analysoida dataa julkisessa pilvessä on täysin eri luokkaa kuin perinteisessä mallissa, jossa käytetään omia konesaleja ja pyritään kaikki IT:hen liittyvät palvelut tuottamaan itse tai ulkoistamaan ne ulkoistuskumppanille.

Miksi julkiseen pilveen?

Julkinen pilvipalvelu, kuten Microsoft Azure, Amazon Web Services tai Google Cloud Platform, on globaali alusta, jonka olemassa olevia ja uusia palveluita kehitetään jatkuvasti ja joita voidaan hyödyntää jokaisen organisaation IT-palveluiden ja liiketoimintaratkaisuiden rakennuspalikoina. Perinteisesti IT-ratkaisuiden tuottamiseen on ollut organisaatioilla kaksi mallia: tehdä kaikki itse (insourcing) tai ulkoistaa (outsourcing). Julkinen pilvi tarjoaa kolmannen tavan, jota kutsutaan englanniksi termillä cloudsourcing.

Julkisesta pilvestä löytyy erilaisia palveluita, lähtien palvelimista aina koneoppimisen ja analytiikan palveluihin. Olennaista jokaiselle organisaatiolle on kyky hyödyntää julkisen pilven palveluita. Se tarkoittaa, että organisaatiolla on toiminta- ja palvelumalli, nykyinen IT-infrastruktuuri ja toimintaympäristö on ”laajennettu” julkiseen pilveen sekä halu hyödyntää uusia teknologisia mahdollisuuksia on olemassa. Tämä kannattaa tehdä jo nyt – ennen kuin nykyiset tai tulevat kilpailijat alkavat hyödyntää liiketoiminnassaan ja IT-palvelutuotannossaan julkisen pilven palveluita.

Julkisen pilven palveluita on pääsääntöisesti nopea ja helppo ottaa käyttöön, heti kun organisaatiolle on toteutettu julkisen pilven kyvykkyys. Kyky reagoida nopeasti muutoksiin tai kyky kokeilla ja testata uusia mahdollisuuksia on monen organisaation liiketoiminnoille hyvin tärkeä asia. Esimerkiksi myyntiorganisaatiot ovat hyvin kiinnostuneita selvittämään voisiko koneoppimista käyttää myyntihankkeiden ennustamiseen. Mitkä hankkeet voitetaan, mihin panostaa, mitkä hävitään ja mihin ei kannata panostaa?

 

Miten repiä hyödyt irti julkisesta pilvestä?

Jokaisen organisaation kannattaisi rakentaa kyvykkyys hyödyntää julkista pilveä sekä IT-palvelutuotannossa että liiketoimintaratkaisuissaan. Olemme vieneet todella monta organisaatiota julkiseen pilveen. Kirjoitin näiden kokemuksien pohjalta muutaman asian jotka kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee julkiseen pilveen siirtymistä.

Miten päästä liikenteeseen? Suosittelen liiketoiminnan ja IT:n yhteistä Muutoslabraa.

 

Muutoslabra

Jaa